Zorgprofessionals behouden? Aan de slag!

Hoe zorg je ervoor dat jonge professionals zich welkom voelen in jouw organisatie? En hoe bouw je aan langdurige betrokkenheid? Daarover ging het Moving Magazine over onboarding dat de NVZ op 2 februari organiseerde. Met deze praktische tips kun je direct aan de slag.

Buddysysteem in ETZ

Tijdens het webinar kwam het buddysysteem van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) voorbij. Daarmee wil het ziekenhuis zorgen voor een zachtere landing voor nieuwkomers. Veel deelnemers waren benieuwd naar deze aanpak. Een paar speerpunten op een rij:

  • Studenten krijgen 1 of 2 leerprocesbegeleiders (verpleegkundigen) van de afdeling toegewezen. Deze leerprocesbegeleiders worden gecoacht door de praktijkopleider van de afdeling.
  • Studenten met een leerarbeidsovereenkomst krijgen ook een mentor van het Leerhuis.
  • Zodra de studenten zijn afgestudeerd, krijgen ze een buddy van de afdeling.
  • Het ETZ gaat ook verpleegkundigen die vanuit een ander werkveld (zoals de VVT) overstappen, koppelen aan buddy’s die eerder eenzelfde overstap maakten: als vraagbaak en om ervaringen mee uit te wisselen.

Vragen over de aanpak van ETZ? Neem contact op met Leonie Heezemans (HR-manager in het ETZ) via l.heezemans@etz.nl of Maartje van Lieshout (opleidingsadviseur leerhuis ETZ) via mma.wijnen@etz.nl.

Tips voor goede digitale start

Ook een goede digitale start is een belangrijk onderdeel van onboarding. Benieuwd hoe je nieuwe medewerkers kunt begeleiden bij het leren werken met digitale applicaties? Coalitie Digivaardig in de zorg ontwikkelde een brochure met tips.

Gezond en veilig werken

InDialoog is een praktische methode gericht op gezond en veilig werken in de zorg. Met InDialoog gaan alle lagen van de organisatie met elkaar in gesprek en implementeren zij oplossingen voor gezond en veilig werken. Op de website van het NVZ-Arbeidsmarktprogramma vind je meer informatie.

Stroomversneller behoud

Meer praktische tips over dit thema? Bekijk de stroomversneller over behoud van jonge zorgprofessionals. En kijk ook het Moving magazine over onboarding terug: