'Ziekenhuis moet veilige plek zijn waar je kunt leren van fouten'
Een veilige werkplek waar fouten bespreekbaar zijn, een gezond rooster én aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Het is een greep uit de wensenlijst van jonge artsen om hun werk goed en met plezier te kunnen doen. Stichting De Jonge Dokter zet zich ervoor in om in de ziekenhuizen een positieve cultuurverandering op gang te krijgen. En haalt daarvoor het nodige uit de kast: van buddysysteem tot foutenfestival.
Marente van Doodewaard is ANIOS psychiatrie in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en daarnaast actief bij De Jonge Dokter. De stichting wordt gerund door (basis)artsen die zich naast hun werk inzetten voor het ondersteunen van jonge artsen in de eerste fase van hun carrière. “Zelf werk ik op een fijne plek, maar om me heen zie ik jonge artsen worstelen”, vertelt Van Doodewaard. “Ze durven zich bijvoorbeeld niet uit te spreken over dingen die fout gaan of als er over hun grenzen heen wordt gegaan. Dat gaat ten koste van het werkplezier.”
Veilige werkplek creëren
Ons doel is om een veilige werkplek te creëren voor alle jonge artsen, waarin het “onbespreekbare bespreekbaar wordt”, vervolgt Van Doodewaard. “De werkplek moet een plek zijn waar ruimte is om vragen en wensen te kunnen aankaarten. Bijvoorbeeld als het gaat om gezond roosteren, fouten maken of persoonlijke ontwikkeling. We willen laten zien hoe het anders kan en dat begint door zelf het goede voorbeeld te geven. En dat er wordt meegedacht over oplossingen.”
Tijd voor het gesprek
Dit vergt enerzijds een cultuuromslag, onder andere bij leidinggevenden, aldus Van Doodewaard. “Zij moeten zich opstellen als gelijkwaardig gesprekspartner. Je moet niet bang hoeven zijn te worden afgesnauwd als je iets aankaart. En daarnaast moet er simpelweg ook tijd zijn voor het gesprek.”
Intervisietraject
Door het delen van handvatten en goede voorbeelden helpt De Jonge Dokter artsen en ziekenhuizen op weg. Van Doodewaard: “We bieden bijvoorbeeld intervisietrajecten aan, waarin jonge artsen onder begeleiding leren terugkijken op bepaalde situaties, zonder direct te kijken naar oplossingen of adviezen. De deelnemers stellen vragen die helpen bij het onderzoeken van de casus. Aan het einde van de intervisiebijeenkomst wordt door alle deelnemers gereflecteerd: wat haal ik eruit en wat ga ik ermee doen?”
Buddysysteem en foutenfestival
Daarnaast is De Jonge Dokter gestart met een buddysysteem. Jonge artsen worden gekoppeld aan een andere jonge arts, om ervaringen uit te wisselen en te bespreken waar ze tegenaan lopen. “En we organiseren evenementen, zoals het foutenfestival. En komend najaar een event waarin het thema grensoverschrijdend gedrag in brede zin wordt besproken.”
Medewerkers binden
Meer aandacht voor de wensen en behoeften van de jonge arts kan veel opleveren, denkt Van Doodewaard. “De arts gaat met meer plezier naar het werk. En door het creëren van een prettige en veilige werkplek kun je medewerkers binden aan je ziekenhuis, waarmee het bijdraagt aan behoud. En als er een cultuur is van het bespreken en leren van fouten, dan wordt ook de zorg er beter van.”
Stroomversneller behoud jonge zorgprofessionals
Aan de slag met behoud van jonge zorgprofessionals? De NVZ ontwikkelde een stroomversneller: een praktische handreiking om invulling te geven aan het thema.