WerkUrenBerekenaar laat zien wat meer uren werken oplevert

Stichting Het Potentieel Pakken ontwikkelde samen met het Nibud en WOMEN inc. de WerkUrenBerekenaar. Deze online tool maakt inzichtelijk wat het onderaan de streep oplevert om meer uren te werken, door naast het salaris ook toeslagen en belastingen te berekenen. Contractuitbreiding wordt gezien als één van de oplossingen voor het terugdringen van het personeelstekort in de zorg.

Uit onderzoek van Het Potentieel Pakken blijkt dat bijna 1 op de 4 medewerkers in de zorg een groter contract zou willen, met gemiddeld 6 uur per week extra. 70% van de werknemers geeft aan dat beloning een belangrijke reden is om meer te gaan werken. Toch weet 1 op de 3 medewerkers niet wat meer werken oplevert en voor 4 op de 10 is het niet duidelijk waar men terecht kan om dat uit te zoeken.

WerkUrenBerekenaar

Met de WerkUrenBerekenaar krijgen gebruikers beter inzicht in de financiële consequenties van meer werken, zonder zelf in het complexe systeem van toeslagen en belastingen te hoeven duiken. De tool is beschikbaar via WerkUrenBerekenaar.nl. Werkgevers kunnen medewerkers op het bestaan van de tool wijzen en indien gewenst helpen bij het invullen.

Voorbeeldberekeningen

Het Nibud rekende een drietal zorgspecifieke scenario’s door. Deze scenario’s tonen een fictief maar realistisch beeld van zorgmedewerkers die meer uren gaan werken en wat het effect van die extra uren is op hun besteedbaar inkomen. Ook zijn profielen gemaakt van zorgmedewerkers die hun verhaal vertellen over de waarde van werken en beloning. Deze profielen zijn bedoeld om medewerkers aan het denken te zetten over hun financiële situatie. De groep medewerkers is divers in termen van sector, leeftijd en persoonlijke situatie. 

Podcast Zorg & Zo

Om de waarde van werk bespreekbaar te maken startte de stichting Het Potentieel Pakken de podcastreeks Zorg & Zo. In deze reeks vertellen verschillende zorgmedewerkers wat hen bezighoudt op en om het werk. Maak kennis met Debby, Esther en Stephanie, elk met hun eigen verhaal. Wat drijft hen, wat vinden ze belangrijk, hoe geven ze hun werk optimaal vorm? Welke rol speelt beloning daarbij? Aan tafel bij Marijke gaan ze in gesprek. Lees meer over de podcast.

Meer informatie

Neem voor meer informatie of communicatiemateriaal contact op met Marleen Vos, marleen.vos@hetpotentieelpakken.nl.

Nieuwsbrief ZMT!

Schrijf je in voor de ZMT!-nieuwsbrief, en ontvang het ZMT!-nieuws wekelijks in je mailbox.

Schrijf je in