Versterk regionale samenwerking in strijd tegen personeelstekorten

Het versterken van regionale samenwerking is een belangrijke sleutel voor het oplossen van de arbeidsmarktproblematiek. Dit blijkt uit een onderzoek naar de mogelijkheden van mobiliteitscoöperaties in de zorg voor ouderen. Dit zijn samenwerkingsverbanden in de regio die zich richten op de in- en uitleen van personeel.

Ziekenhuisprofessionals Maken de Toekomst

Het onderzoek is mede uitgevoerd onder de vlag van het arbeidsmarktprogramma Ziekenhuisprofessionals Maken de Toekomst (ZMT!). Daarin werkt de NVZ samen met leden en stakeholders aan arbeidsbesparende innovatieve oplossingen en het versterken van samenwerking op het gebied van instroom en behoud van personeel.

Mobiliteitscoöperaties

Het rapport bevat een inventarisatie van diverse samenwerkingsmodellen, belangrijke randvoorwaarden voor een succesvolle samenwerking en goede voorbeelden van mobiliteitscoöperaties. Bij mobiliteitscoöperaties gaat het om vormen van uitwisseling van zorgprofessionals, inspelend op bijvoorbeeld over- en onderbezetting. Hiermee leveren ze een bijdrage aan het behoud van goed gekwalificeerde professionals. Van zorgorganisaties vraagt dit veelal een andere houding, aangezien hun prioriteit tot dan toe vaak lag bij de organisatie van het interne personeelsbestand. 

Samenwerkingsverband

Aanleiding voor het onderzoek naar mobiliteitscoöperaties is de wens om werkgevers en regio’s te stimuleren aan de slag te gaan met een (inter)sectoraal samenwerkingsverband ten behoeve van de zorg voor ouderen.   

Op zoek naar goede voorbeelden van slimmer werken of samenwerken in netwerken? Je vindt ze in de werkgroep van ZMT! op NVZ-Kennisnet.

Praat mee over ZMT!

Werk je bij een lidinstelling van de NVZ? Meld je dan aan voor de ZMT!-groep op NVZ Kennisnet en deel kennis en ervaring met collega's. Je vindt er onder andere goede voorbeelden van slimmer werken of samenwerken in netwerken.