Publicatie Slimmer werken, samen werken

Hoe gaan zorgorganisaties de krapte op de arbeidsmarkt te lijf? Hoe werken ze aan de juiste zorg op de juiste plek en zetten zij (steeds vaker) technologie in? En wat is de impact op het werk van de zorgprofessional? De publicatie Slimmer werken, samen werken. Vernieuwend werken in tijden van crisis en krapte bevat 12 inspirerende voorbeelden. Het is een uitgave van ZMT! en Stichting FWG.

Geleerde lessen

Een aantal voorbeelden stond eerder in het NVZ-brancherapport Ziekenhuiszorg in cijfers uit 2018. Organisaties die toen aan het woord kwamen vertellen hoe het er nu voorstaat. Welke lessen hebben zij geleerd? En wat was de impact van corona, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en samenwerking in de keten? Ook komen nieuwe organisaties en voorbeelden van vernieuwend werken aan bod in de publicatie. Zoals werken en leren in een Zorg Innovatie Centrum (ZIC) op de spoedeisende hulp. En om zorg dichterbij de patiënt te organiseren, werken steeds meer artsen en verpleegkundigen ook buiten de muren van de eigen instelling. Of ze zetten technologie in om zorg op afstand mogelijk te maken.

Kennis en vaardigheden

Naast inspirerende voorbeelden beantwoordt het vragen als: wat betekenen de ontwikkelingen voor (nieuwe) kennis en vaardigheden, voor de verdeling van werkzaamheden en voor de cultuur waarin gewerkt wordt? Door aan de slag te gaan met deze thema’s, ontstaat ruimte op de arbeidsmarkt en aandacht voor behoud van zorgprofessionals. Leren van elkaar in tijden van arbeidsmarktkrapte, ofwel slimmer werken én samenwerken, is een must om de gevraagde zorg te blijven bieden, nu en in de toekomst.

Benieuwd naar de publicatie?

Download de publicatie of vraag een gratis exemplaar aan via info@zmt-ziekenhuizen.nl.

Vlogreeks

Benieuwd hoe het de komende tijd verder gaat met de voorbeelden uit de publicatie? In een vlogreeks houden we een aantal betrokkenen voor een langere periode in het vizier. De vlogs delen we binnenkort via deze pagina.

Heb je een vraag, suggestie of wil je iets delen?

Neem contact met ons op

Neem contact op

Nieuwsbrief ZMT!

Schrijf je in voor de ZMT!-nieuwsbrief, en ontvang het ZMT!-nieuws wekelijks in je mailbox.

Schrijf je in