Minder uitstroom, meer werkplezier: Rijnmondse ziekenhuizen wisselen OK-medewerkers uit

Tijdelijk in een ander ziekenhuis werken en leren, met behoud van contract? Dat is sinds kort mogelijk voor OK-medewerkers in 8 ziekenhuizen in de regio Rijnmond. Met het uitwisseltraject hopen de ziekenhuizen anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en recovery-verpleegkundigen enthousiast te houden voor hun vak en de uitstroom in de regio te verminderen. 

Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, het van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Oogziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum doen mee aan het initiatief. Dat meldt deRotterdamse Zorg, samenwerkingsverband van 32 zorg- en onderwijsorganisaties in de regio Rijnmond. 

Nieuwe ervaringen en expertise opdoen

Door tijdelijk in een ander ziekenhuis te leren en werken doet de OK-medewerker nieuwe ervaringen en expertise op. Dit sluit aan bij de behoefte in de praktijk en draagt bij aan het werkplezier en behoud van medewerkers, aldus deRotterdamse Zorg. De duur van de uitwisseling is afhankelijk van het leerdoel en wordt per medewerker bepaald.  

Gezamenlijke aanpak

“Ziekenhuizen in de regio Rotterdam-Rijnmond doen er alles aan om OK-personeel te behouden,” zegt Marlies Verstuijf, directeur Zorg in het Franciscus Gasthuis en Vlietland. “We voelden allemaal de behoefte om de personele problemen op de OK gezamenlijk aan te pakken, omdat we die alleen niet meer kunnen oplossen.”  

Medewerkers centraal zetten

“We zetten medewerkers in hun kracht. Zij zijn immers het hart van de zorg,” zegt Jacqueline Stuurstraat, directeur deRotterdamseZorg. “Werkplezier is heel belangrijk; medewerkers die plezier in het werk ervaren verlaten de zorg niet zo snel. In deRotterdamseZorg zetten we de medewerkers centraal. De deelnemende ziekenhuizen laten zo zien dat zij echt investeren in hun eigen OK-personeel en het vakmanschap van deze professionals versterken.”  

Meer dynamiek ervaren

Eric Beekmans, OK-manager in het Maasstad Ziekenhuis: “We merkten dat medewerkers de sector verlieten omdat zij weinig dynamiek in hun baan ervaarden. Juist voor die medewerkers is deze uitwisseling gestart. Zij kunnen op een veilige manier, met behoud van contract, andere vaardigheden opdoen in een ander ziekenhuis. Bovendien leer je veel over de werkwijze en cultuur. Zaken die de medewerker ook weer mee terug de organisatie in neemt. Op die manier leren we van elkaar.” 

Volwaardige medewerker in OK-wereld

OK-medewerkers zijn positief over de uitwisseling. “Ik vond het heel leuk om een kijkje te nemen in ander ziekenhuis om te zien hoe het er daar aan toe gaat. Ik was toe aan wat uitdaging en door verandering van werkplek kon ik verder met mijn leerproces om uiteindelijk een volwaardige medewerker binnen de OK-wereld te zijn,” aldus Caroline Vervoorn, anesthesiemedewerker Maasstad Ziekenhuis.  

Meer informatie? Bekijk de video of bezoek deRotterdamseZorg.nl.


Landkaart ZMT!

Dit voorbeeld is ook terug te vinden op de innovatielandkaart van Zorgprofessionals maken de toekomst! (ZMT!), het arbeidsmarktprogramma van de NVZ. Daarop staan voorbeelden van innovatief werken en arbeidsbesparende initiatieven in zorginstellingen in heel Nederland. Heb jij ook een goed voorbeeld? Neem contact met ons op!

NB bij het openen van de landkaart verschijnt momenteel een foutmelding. Deze kun je wegklikken, waarna je de landkaart kunt gebruiken. 

Nieuwsbrief ZMT!

Schrijf je in voor de ZMT!-nieuwsbrief, en ontvang het ZMT!-nieuws wekelijks in je mailbox.

Schrijf je in