Minder instroom, meer uitstroom in tweede kwartaal

De instroom van nieuwe medewerkers is in de eerste 3 maanden van dit jaar verminderd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, terwijl de uitstroom flink hoger is. Ook is het ziekteverzuim in de ziekenhuizen en categorale instellingen in het tweede kwartaal van 2021 sterk toegenomen. Positief is de gestegen instroom in CZO-opleidingen in het eerste half jaar van 2021 ten opzichte van het jaar ervoor.

Dit blijkt uit de septemberversie van de factsheet Arbeidsmarkt die is gepubliceerd door het NVZ-programma Zorgprofessionals maken de toekomst!. 

Kerngegevens arbeidsmarkt

De factsheet geeft inzicht in een aantal kerngegevens van de arbeidsmarkt voor ziekenhuizen en categorale instellingen. Steeds wordt het kwartaal waarover de meest recente gegevens beschikbaar zijn, vergeleken met dezelfde periode in het jaar ervoor. Voor werkgelegenheid is dat het eerste kwartaal van 2021, voor ziekteverzuim het tweede kwartaal van 2021 en voor CZO-cijfers het eerste en tweede kwartaal van 2021. Met deze factsheet kunnen instellingen de eigen cijfers vergelijken met de landelijke trends. 

Verklaring Versterken Arbeidsmarkt Zorg 

Op 15 september namen de leden van de NVZ unaniem de Verklaring Versterken Arbeidsmarkt Zorg aan. De 3 centrale afspraken in deze verklaring zijn 10% meer stageplaatsen, 10% meer behoud van medewerkers, en opleiden volgens de FZO-ramingen. Onderdeel van de verklaring is dat de NVZ de voortgang van de resultaten van deze afspraken monitort. Deze monitoring maakt nog geen onderdeel uit van deze versie van de factsheet. De volgende, die in december uitkomt, zal daar wel op ingericht zijn.

Bekijk de factsheet Arbeidsmarkt september (pdf).

Bekijk ook de eerder gepubliceerde factsheets

Nieuwsbrief ZMT!

Schrijf je in voor de ZMT!-nieuwsbrief, en ontvang het ZMT!-nieuws wekelijks in je mailbox.

Schrijf je in