In Midden-Brabant volgt transmurale student de zorgvrager

De Zorgacademie Midden-Brabant is een regionale netwerkorganisatie waarin veel partijen in de zorg samenwerken. Ook het onderwijs is vertegenwoordigd. Studenten leren in transmurale stageprojecten over de instellingsgrenzen heen te kijken. 

Illustratie Zorgacademie Midden-Brabant

Bij de Zorgacademie Midden-Brabant zijn ziekenhuizen, ggz-organisaties, vvt-organisaties en de gehandicaptenzorg aangesloten. Vanuit het onderwijs zijn zowel de twee hogescholen als het ROC betrokken. “Onze gezamenlijke opdracht is om voldoende mensen op te leiden voor de zorg in de hele keten”, vertelt Rita Arts, (voormalig) voorzitter van de regiegroep van de Zorgacademie. “En het behoud van mensen die al in de zorg werken.”

Transmurale mindset

In de regio zijn zogeheten Implementation Practitioners actief. Sacha van Dijk is één van hen. “Ik verbind partijen aan elkaar en stimuleer ze met transmurale projecten aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld op het gebied van stages. Idee van zo’n stageproject is dat studenten van verschillende opleidingen samen onderzoeken hoe de zorg in de keten beter kan. Zoals de zorg voor een patiënt die na een acute heupoperatie voor het revalidatietraject in een verpleeghuis terechtkomt. De studenten lopen met elkaar mee tijdens het gehele zorgproces en kijken vervolgens samen naar verbetermogelijkheden. Op het gebied van een warme overdracht bijvoorbeeld, of het afstemmen van protocollen. Zo krijgen de studenten een ‘transmurale mindset’ aangeleerd en kijken ze hopelijk ook na hun studie verder dan de klapdeuren van de afdeling.”

Kennisdeling

De betrokken organisaties van de Zorgacademie investeren tijd en middelen om de stageprojecten te realiseren en stimuleren daarnaast kennisdeling. In 2018 startten de eerste 12 studenten met hun transmurale stageproject, in 2019 en 2020 waren dit er maar liefst 50. De coronacrisis maakte het uitvoeren van de stageprojecten wel wat lastiger, maar de studenten bleken vindingrijk, aldus Van Dijk. “Vanwege het risico op kruisbesmetting konden de studenten niet samen op één locatie werken. Ze zochten naar creatieve manieren om het project toch gezamenlijk te kunnen oppakken. Bijvoorbeeld via digitaal contact.”

Zorg Innovatie Centra

Met zo’n enorme instroom is het regelen van voldoende stageplekken wel een uitdaging, aldus Arts. Toch lukt het tot nu toe iedereen te plaatsen. Zorg Innovatie Centra (ZIC) vormen een oplossing voor het stageknelpunt. Dit zijn leerafdelingen in zorgorganisaties waar leerlingen werken en leren onder begeleiding van werkbegeleiders. Zoals het ZIC op de spoedeisende hulp in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Arts: “In een ZIC leren de studenten van elkaar en treedt de verpleegkundige als werkbegeleider op in de rol van coach. De student is verantwoordelijk voor zijn eigen leerproces. Met daarnaast een praktijkopleider en lector practitioner ter ondersteuning van het team, is het mogelijk om grotere groepen stagiaires te begeleiden en innovaties te realiseren.”

Doel voor 2021 is dat transmuraal opleiden een vast onderdeel van de onderwijsprogramma’s wordt. Van Dijk: “We werken aan een toolkit met tips en tricks voor partijen die met transmurale leeractiviteiten willen starten. Zodat scholen straks zelf aan de slag kunnen, samen met zorgorganisaties, en alle studenten worden opgeleid tot zorgprofessionals die transmuraal kijken, leren én doen.”

Meer informatie over de Zorgacademie Midden-Brabant? Bekijk de website.

Slimmer werken, samen werken

Deze casus én 11 andere inspirerende voorbeelden verschenen onlangs in de publicatie 'Slimmer werken, samen werken. Vernieuwend werken in tijden van crisis en krapte'. Het is een uitgave van NVZ-arbeidsmarktprogramma Zorgprofessionals maken de toekomst (ZMT!) en Stichting FWG. Download de publicatie of vraag een gratis exemplaar aan via info@zmt-ziekenhuizen.nl.

Benieuwd hoe het verder gaat met de voorbeelden uit de publicatie? In een vlogserie houden we een aantal betrokkenen voor een langere periode in het vizier. Bekijk de eerste aflevering.

Aan de slag met transmurale samenwerking

Wil je meer weten over het thema transmurale samenwerking? Ben je op zoek naar een stroomversneller die je op weg helpt? Kijk op de pagina Inzetten op transmurale samenwerking.