Maatregelen voor werving meer zorgpersoneel

Voormalige verpleegkundigen en artsen van wie de registratie in het BIG-register is verlopen na 1 januari 2018, mogen weer aan de slag in de zorg. Zij hoeven zich, bij wijze van uitzondering, niet opnieuw in het register in te schrijven. Dit heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) besloten. Het is één van de maatregelen om meer mensen aan het werk te zetten in de zorg, om de corona-uitbraak te kunnen bestrijden.

Herregistratie BIG

De maatregel van de minister is met onmiddellijke ingang van kracht en geldt tot nader order. Daarnaast schort Bruins de herregistratie-verplichting op voor alle zogeheten artikel 3 Wet BIG-beroepsbeoefenaren tot nader order. Dit betekent dat BIG-zorgverleners zoals artsen en verpleegkundigen zich niet opnieuw hoeven te registreren. Herregistratie is normaal gesproken elke vijf jaar verplicht. De maatregel voorkomt dat zorgverleners die nu hard nodig zijn worden doorgehaald in het BIG-register, waardoor ze hun bevoegdheden zouden verliezen, aldus het ministerie van VWS.

Extra zorgpersoneel

Een andere maatregel om meer mensen in de zorg aan het werk te zetten, neemt Medisch Contact. Het vakblad heeft een speciaal vacatureplatform gelanceerd vanwege de vraag naar extra zorgpersoneel. Zorginstellingen kunnen op Gezondheidszorgbanen.nl/covid19 gratis vacatures plaatsen voor extra personeel. Het vacatureplatform is een initiatief van Medisch Contact, De Geneeskundestudent, KNMG, Cross Media Nederland en IT-partner Blue Skies Information Services. Door gebruik te maken van bestaande infrastructuur willen de initiatiefnemers naar eigen zeggen “op een georganiseerde manier personeelstekorten in de zorg gedurende de SARS-CoV-2-epidemie terugdringen”.

Versterken verpleegkundig leiderschap

Wil je meer weten over het thema verpleegkundig leiderschap? Ben je op zoek naar een stroomversneller die je op weg helpt? Kijk op de pagina Versterken verpleegkundig leiderschap.