Jonge artsen Franciscus Gasthuis in actie om uitval tegen te gaan

Een team van 7 jonge artsen in het Franciscus Gasthuis & Vlietland is met de beweging Zin in Zorg gestart. Door middel van ludieke acties vragen zij aandacht voor meer werkplezier. Doel is om uitval en uitstroom van jonge artsen tegen te gaan.

De betrokken artsen willen bewustzijn creëren over de werkcultuur in het ziekenhuis. Veel arts-assistenten kampen momenteel met burn-outverschijnselen of denken na over stoppen. Actie is vereist, stellen de artsen, zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt voor diverse specialismen.

Gesprek over werkplezier

De komende tijd gaat het team van jonge artsen met zowel jonge als ervaren collega-artsen in gesprek over wat werkplezier voor hen betekent. Ze houden collega’s letterlijk de spiegel voor en stellen vragen als “Wat is voor jou werkplezier?”, “Hoe houd jij je werk tot je 67e leuk? en “In hoeverre ben je een voorbeeld voor de volgende generatie?”. Zo willen ze een zaadje planten dat moet leiden tot een grotere cultuurverandering. Teamlid en kinderarts Jacintha Verhallen-Dantuma: "De huidige generatie jonge artsen is net zo bevlogen als de oudere generatie. Maar passend bij deze tijd en bij hun generatie zien ze hun vak als een baan die moet passen bij de rest van hun leven."

Zin in Zorg

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland is het eerste ziekenhuis dat met een team artsen meedoet aan de landelijke beweging Zin in Zorg. De beweging is opgericht door jonge artsen en heeft inmiddels ruim 500 ambassadeurs. Hun doel is om het werkplezier te vergroten en zo de artsen voor het vak te behouden. Naast het team in Franciscus zijn er ook 4 landelijke Zin in Zorg-teams met ieder 10 jonge artsen aan de slag met verbetervoorstellen voor meer werkplezier.

Nieuwsbrief ZMT!

Schrijf je in voor de ZMT!-nieuwsbrief, en ontvang het ZMT!-nieuws wekelijks in je mailbox.

Schrijf je in