InDialoog

InDialoog is een praktische methode gericht op gezond en veilig werken in de zorg. Met deze aanpak gaan alle lagen van de organisatie met elkaar in gesprek over oplossingen om gezond en veilig te kunnen werken.

Over InDialoog

Meer aandacht voor veilig en gezond werken komt het werkplezier van medewerkers ten goede en voorkomt verzuim en uitval. Het is belangrijk dat zorgmedewerkers binnen hun team praten over hoe het met ze gaat. Maar hoe pak je dit aan? 

Stichting IZZ ontwikkelde samen met zorgpartijen InDialoog. Een aanpak gericht op het bevorderen van gezond en veilig werken door het opzetten van een gestructureerde dialoog tussen medewerkers in teams, met direct leidinggevenden en manager en bestuurder. Bedoeld voor ziekenhuizen, de gehandicaptenzorg en instellingen in de ggz en vvt. In de animatie zie je hoe het werkt.

Aan de slag

Met InDialoog gaan alle lagen van de organisatie met elkaar in gesprek en implementeren oplossingen om gezond en veilig te werken. Voorbeelden van gespreksthema's zijn psychische arbeidsbelasting of omgaan met agressie op de werkvloer. De aanpak bestaat uit 3 stappen, die teams achter elkaar in een vaste volgorde doorlopen: teampeiling, teamdialoog en bestuurder op de werkvloer. De teams herhalen deze 3 stappen in 3 rondes. Idee is dat teamleden door deze aanpak makkelijker met elkaar in gesprek gaan over hun eigen gezondheid. Het voeren van een dialoog zit in het 'systeem'. Bekijk de uitleg bij de stappen.

 

Some alt text goes here

Ziekenhuizen gaan InDialoog

De afgelopen tijd zijn diverse NVZ-lidinstellingen en andere zorgorganisaties van start gegaan met de aanpak InDialoog. Anita Wydoodt van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg vertelt erover in een interview

De Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) nam samen met andere partijen het initiatief om de psychosociale arbeidsbelasting op SEH’s aan te pakken. Deelnemende algemene en academische ziekenhuizen gebruikten de dialoogmethode om aan de slag te gaan met het organisatieklimaat.

Meer weten over wat de aanpak je organisatie kan opleveren? Bekijk de animatie.

Meer informatie

Enthousiast geworden? Ga voor meer informatie naar de website van IZZ. Of bekijk de factsheet.

Wil je als HR-adviseur met je bestuurder in gesprek over de aanpak? Maak dan gebruik van de presentatie.

Wil je samen met de adviseurs van IZZ met InDialoog aan de slag? Deze routekaart kan je daarbij ondersteunen.

Some alt text goes here