Hoe blijven zorgmedewerkers mentaal gezond tijdens én na de coronacrisis?

De coronacrisis raakt ons allemaal en is een ingrijpende periode. Uit de ervaringen tot dusver blijkt dat het voor zorgmedewerkers op meerdere fronten stress kan opleveren. Al eerder publiceerde de NVZ een bericht over het webinar van Defensie waarin adviezen worden gedeeld die de zorgmedewerkers helpen om langdurig fit en inzetbaar te blijven.

Aangezien de ontwikkelingen op dit gebied niet stilstaan, wijzen we je graag op de volgende nieuwe landelijke initiatieven die zorgmedewerkers - naast de al bestaande lokale initiatieven – mentaal kunnen ondersteunen. Heel belangrijk, ook om straks na deze hectische periode weer het ‘gewone ritme’ te kunnen oppakken. 

1.    Een luisterend oor 

Op Sterkinjewerk.nl bieden coaches vrijwillig een luisterend oor aan zorgprofessionals die onder grote druk staan door de coronacrisis. Aanmelden kan via de website Sterkinjewerk.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan deze coaching.

2.    Traumaverwerking 

Heeft een medewerker gespecialiseerde traumaverwerking nodig, dan is de landelijke hulplijn voor zorgmedewerkers van het Instituut voor Psychotrauma ARQ IVP zeven dagen per week bereikbaar tussen 8:30 en 21:30 uur op telefoonnummer 088 – 3305500.

3.    Praktische tips 

Het e-book ‘Zorgen voor professionals’ is geschreven als een praktische, korte handleiding en bevat tips en adviezen voor zorgmedewerkers die nu onder grote druk moeten werken. Het e-book is geschreven door ervaren coaches, wordt gratis aangeboden door PFZW, PGGM&CO en stichting IZZ en kan worden gedownload.