ETZ werkt in groepsgesprekken aan duurzame inzetbaarheid

De afdeling neurochirurgie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) werkt door middel van de gespreksmethodiek Werk als Waarde aan duurzame inzetbaarheid in de zorg. Met de implementatie-impuls van ZonMw breiden ze uit naar nog 3 afdelingen binnen het ETZ en gaan ook 3 afdelingen van het Jeroen Bosch ziekenhuis ermee aan de slag.

De methodiek draait om het voeren van gesprekken in teams over wat medewerkers waardevol vinden in hun werk. In evaluatiesessies wordt gekeken wat de gesprekken hebben opgeleverd en of eventuele vervolgacties nodig zijn. Dit alles gebeurt volgens een gestructureerd stappenplan.

Waardevol werk

Waarom het ETZ met dit thema aan de slag wilde? "We onderzochten volop de wensen van de patiënt, maar niet die van onze medewerkers", vertelt Paul Bakker, adviseur human resource development, afdeling P&O. Hij werd benaderd door Margot Joosen, senior onderzoeker van Tranzo, Tilburg University. "Kunnen we het doen van waardevol werk ook stimuleren? En zo ja, hoe dan?", wilde zij weten. Ze gebruikt hiervoor de vragenlijst ‘werk capabilities’, die voortkomt uit een eerder door ZonMw gesubsidieerd onderzoek. Dit instrument biedt werkgevers handvatten om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Joosen: "Ik wil graag onderzoeken hoe deze vragenlijst in de zorgpraktijk kan worden toegepast als start van een gesprek over wat mensen echt belangrijk vinden in hun werk." "We besloten samen op te trekken en van elkaar te leren", aldus Bakker. "Zo ontstond het project ‘Werk als waarde in de zorg’."

Succesvolle pilot

Inmiddels is de afdeling neurochirurgie zo’n 1,5 jaar betrokken bij het implementeren van de gespreksmethodiek in het pilotproject ‘Werk als waarde in de zorg’. Teamleiders neurochirurgie Laura Jue en Yvette Tooten zijn enthousiast over de resultaten. Tooten: "Als we medewerkers vragen naar ons project, weten ze niet zo goed wat het is en inhoudt. Dat vind ik een groot compliment. We voeren de gesprekken zo, dat het team de methodiek niet hoeft te ‘zien’. De werkwijze is al geïntegreerd."

Lees het hele artikel.