Daling ziekteverzuim in de zorg te zien

Het aantal verzuimmeldingen in de zorgsector is sinds lange tijd afgenomen. Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden gaat het om een daling van 11 procent. De grootste daling in dit eerste kwartaal 2023 is te zien bij jongeren.

De cijfers van de eerste 3 maanden van dit jaar werden eind april bekend gemaakt door verzuimdatabedrijf Vernet. De grootste daling met 33% is te zien bij het kortdurend verzuim (tm 14 dagen). Alleen bij het langdurend verzuim (>365 dagen) was een stijging van 1,13% te zien.

Verder valt een flinke daling van 26% bij de groep jongeren op. Vorig jaar was bij deze groep juist nog de grootste stijging te zien. Overigens liet 2022 in zijn geheel een groter ziekteverzuim zien dan anders, vooral bij het kortdurend verzuim.

Ziekenhuizen uitgelicht

De zorgsector omvat personeel in de ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en -verzorging of de verpleging en thuiszorg. Wanneer alleen naar het ziekenhuispersoneel wordt gekeken is een daling van het verzuimpercentage van 9,44% in 2022 naar 7,07% 2023 te zien. 

Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet, is blij dat de verzuimcijfers eindelijk een daling laten zien. Vooral ook omdat in januari nog een piek te zien was vanwege een griepepidemie. "Hopelijk zet de dalende trend zich door", zo meldt ze.