Coaching en advies voor zorgprofessionals tijdens de coronacrisis

Er zijn verschillende landelijke initiatieven om zorgprofessionals te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Uit een recent door de NVZ gehouden uitvraag onder HR-managers blijkt dat hier veel behoefte aan is.

Zo ontwikkelde het expertisecentrum Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ) een flyer met daarin tips en adviezen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals. Ook op Extrahandenvoordezorg.nl staat een document met tips en adviezen voor de mentale gezondheid en veerkracht van medewerkers, teams en leidinggevenden in de zorg.

Coaching

Medisch professionals kunnen kosteloos een beroep doen op coaches van het project Challenge & Support van het LUMC en ErasmusMC. De coaches bieden een luisterend oor en geven adviezen over werken onder moeilijke omstandigheden.

Compassion for Care biedt gratis ‘Lucht je hart’-sessies aan alle zorgverleners van Nederland. Ook kunnen zorgverleners zich aanmelden voor online groepsgesprekken waarin zij ervaringen kunnen delen met collega’s in het land. BMC Mindfulness & Compassie biedt dagelijks gratis online meditatie voor zorgprofessionals.

Webinar

Het expertisecentrum MGGZ organiseerde op 23 maart een Covid-19-webinar over mentale gezondheid voor zorgprofessionals en hun leidinggevenden. Daarin gaven militaire zorgprofessionals advies over langdurig onder grote druk zorg verlenen in moeilijke omstandigheden. Verschillende vraagstukken rond mentaal fit blijven kwamen aan bod. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je langdurig inzetbaar blijft, zodat je voor je patiënten en je gezin kunt blijven zorgen? Hoe ga je ermee om als er misschien onvoldoende middelen beschikbaar zijn om alle patiënten te helpen? En hoe ga je als leidinggevende en bedrijfsopvangteam om met de situatie?

Kijk het webinar terug via Expertisecentrummggz.nl.