Brabantse ziekenhuizen leiden samen meer zorgverleners op

Brabantse ziekenhuizen slaan de handen ineen om samen 10% meer zorgmedewerkers op te leiden én 10% meer medewerkers te behouden voor de zorg. Er is een actieprogramma opgesteld gericht op verpleegkundige vervolg- en medisch-ondersteunende opleidingen, meldt FZO-regio Noord-Brabant maandag.

Opleiden FZO Noord-Brabant

Regionale flexibele schil 

"Het actieprogramma richt zich in eerste instantie op de opleidingen voor IC- en SEH-verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. Beroepen waar mede door corona en inhaalzorg een grote vraag naar is", zegt Anita Wydoodt, voorzitter van het bestuurlijk overleg FZO Noord-Brabant en ETZ-bestuurder. "Het actieprogramma start nu en heeft een looptijd van 3 jaar. Het richt zich op samen innovatief opleiden en voorkomen van uitval tijdens de opleiding. Ook zetten we in op een proef met een regionale flexibele schil vanaf voorjaar 2022, waarbij we elkaar kunnen helpen én zorgverleners de kans krijgen om in de keuken van een ander ziekenhuis te kijken."

Verklaring Versterking Arbeidsmarkt Zorg

Met het actieprogramma sluiten Amphia Ziekenhuis, Bravis Ziekenhuis, Bernhoven, Catharina Ziekenhuis, Elkerliek, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Máxima MC en St. Anna Ziekenhuis aan op de Verklaring Versterking Arbeidsmarkt Zorg. Deze werd op 15 september aangenomen door alle de leden van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Slim samenwerken 

De uitvoering van het actieplan gebeurt in samenwerking met 3 andere netwerkorganisaties: het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), regionale werkgeversorganisatie Transvorm en BEN OK, platform voor innovatieve opleiding en ontwikkeling op de operatiekamers in Brabant.