Aantal ziekenhuismedewerkers groeide in 2022

Het aantal medewerkers in de ziekenhuizen is in het derde kwartaal van vorig jaar toegenomen met 1,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar daarvoor. De instroom in de branche is wat hoger, en de uitstroom nam af. Het ziekteverzuim is iets hoger dan een jaar eerder, maar de stijging is marginaal.

Opleidingen

Dat blijkt uit de factsheet Arbeidsmarkt van maart 2023 van het NVZ-arbeidsmarktprogramma. Met deze factsheet informeert de NVZ haar leden elk kwartaal over de arbeidsmarktontwikkelingen in de branche ziekenhuizen.

De instroom in FZO-opleidingen steeg in 2022 ten opzichte van 2021 met 6,3%. De stijging in instroom van overige opleidingen bedroeg 55,3%, wat een gemiddelde oplevert van 23,0%.

Verklaring VAZ

In september 2021 namen de leden van de NVZ unaniem de Verklaring Versterken Arbeidsmarkt Zorg (VAZ) aan. De 3 centrale afspraken in deze verklaring zijn 10% meer stageplaatsen, 10% meer behoud van medewerkers, en opleiden volgens de FZO-ramingen. Onderdeel van de verklaring is dat de NVZ de voortgang van de resultaten van deze afspraken monitort.

Bekijk de factsheet arbeidsmarkt (pdf).

Bekijk ook de eerder gepubliceerde factsheets.